Genel Kurslar

25.06.2013 2116

             Halk eğitimi; örgün eğitimden sonra hangi yasta olursa olsun, bireyin, demokratik bir toplumun temel ilkeleri ile çatışmamak koşuluyla, gereksinme duyduğu bir konuyu dilediği amaçla öğrenmesi için, toplumun kamu hizmeti veya gönüllü kuruluşlar aracılığı imkanlar sunar.

            Halk Eğitim Merkezleri, dünya üzerindeki değişim sonucu oluşan yeni bilgi ve becerileri toplumdaki bireylere kazandırmaya çalışan kurumlar olarak biliniyor. Daha çok ev kadınlarının ve bir meslek edinmek isteyenlerin ilgi gösterdiği Halk Eğitim kursları, eğitim almak isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyor.

            Eğer siz de, bos zamanınızı nasıl değerlendireceğinizi bilemiyorsanız, kendinize uygun bir hobi bulamadıysanız ye da bir meslek sahibi olmak istiyorsanız, halk eğitim merkezlerinin kurslarına katılarak hayatınıza yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.

Yaygın Eğitim;Örgün eğitimin yanında ve dışındaki tüm kişileri hedef kitlesi içine alan ve yaşam boyu devam bir eğitimdir. Bu nedenle yaygın eğitimin hedef kitlesini geniş bir yetişkin grubu oluşturmaktadır.

  • Halk Eğitimi merkezleri bünyesinde açılan kurslardan kimler yararlanabilir:
  •  Okuma-yazma bilmeyenler, temel eğitim eksikliği olanlar,
  • Örgün eğitimin herhangi bir kademesinden ayrılmış olanlar,

  • Herhangi bir örgün eğitimi bitirmiş olanlar,

  • Örgün eğitime devam ederken, arta kalan boş zamanlarını değerlendirmek isteyenler,

  • Bir mesleğe sahip olamayanlar,

  • Meslek değiştirmek isteyenler,

  • Yaşlı ve emekliler,

  • Yasal kısıtlılık altında bulunanlar,

  • Köyden kente göçenler,

  • Özel eğitim gerektiren kişiler,

  • Kendi işini kurmak isteyenler,

Yaygın eğitim bireylere;

  • Okuma-yazma becerisi kazandırmayı ve bu becerisini günlük hayatında kullanabilmeyi,

  • Çağımızın bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerine uyum sağlamayı,

  • Milli kültür değerlerimizi korumayı, geliştirmeyi, tanıtmayı ve benimsetmeyi,

  • Toplu yaşama, dayanışma, yardımlaşma alışkanlıklarını kazandırmayı,

  • Boş zamanlarını değerlendirmeyi, beceri kazandırmayı, ekonomik güçlerini artırmayı, meslek edindirme ve mesleğini geliştirme imkanlarını sağlamayı,

  • Karşılaştıkları sorunları çözebilen, dengeli, verimli ve sağlıklı insan olmayı destekleyen bir eğitim vermeyi amaç edinmiştir.

         Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı olan halk eğitimi merkezlerinde, kişilerin ilgi, istek, yetenek, beklenti ve taleplerine göre mesleki ve genel kurslar açılması mümkün olabilmekte ve kurs saatlerinin düzenlenmesinde kursiyerlerin talepleri de dikkate alınmaktadır.
Kurslara Kabul :Halk eğitimi merkezlerince açılacak kurslara devam edeceklerde; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma (Yabancı uyruklular için valilik izni gerekir) şartı aranır.
Etkinliklerden yararlanmak için yaş sınırı yoktur. Ancak ilköğrenim çağında bulunanlar devam ettikleri öğrenim kurumlarının öğrenime kapalı olduğu sürelerde etkinliklere katılabilirler. Örgün eğitime devam eden öğrenciler derslerinden arta kalan zamanlarda halk eğitimi etkinliklerinden yararlanabilirler.
Belirli yaş ve eğitim seviyesi programın özelliğine göre gerektiğinde aranır. Bu durum halk eğitimi merkezlerince kurs duyurularında belirtilir.
Kurslara Kayıt :Kurslara kayıt olmak üzere başvuranlardan nüfus cüzdanı örneği ve öğrenim belgesi istenir.
Kurslara kayıt için bireysel olarak başvuru yapılacağı gibi halk eğitimi merkezlerinin bulunduğu il ve ilçe merkezlerinden uzak yerleşim birimlerinde ikamet edenler, bağlı oldukları köy muhtarlığı ile Bakanlığımıza bağlı okul ve kurum müdürlüklerine de başvuruda bulunabilirler. Muhtarlıklar ve okul-kurum müdürlükleri kendilerine yapılan başvuruyu ilgili halk eğitimi merkezine ulaştırdıktan sonra halk eğitim merkezleri talep doğrultusunda alan çalışması yaparak kursun açılması yönünde gerekli önlemleri alır.
Kurslara Kayıt Dönemleri :Kurslara kayıt olmak için yılın oniki ayında halk eğitimi merkezlerine başvuru yapılabilir. Özelliklerinden dolayı bazı kurslar için sadece bazı dönemlerde kayıt açılabilir. Bu durum da merkez yönetimince iletişim araçları yoluyla duyurulur.
Kurslara Devam :Kurslara kabul edilenler devam etmek zorundadırlar. Kurs süresinin 1/5’i kadar devamsızlık gösterenlerin kaydı silinir ve belgesi verilmez. Geç kalmayı alışkanlık haline getirenler hakkında devamsızlık işlemi yapılır.
Kurslar Nasıl Açılır :Kurslar genel olarak 12 kişilik katılımın tamamlanmasıyla açılır. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatların yaşatılması yönünde açılacak kurslarda bu sayı aranmaz. 

Kursların Haftalık Çalışma Süresi : Kursların haftalık çalışma süresi, uygulanan programın, kurs yerinin durumu, kursiyerlerin devam edebilmeleri durumları dikkate alınarak merkez müdürlüğünce belirlenir.
Kursların Günlük Çalışma Saatleri :Kurslar uygulanan programın, katılımcıların devam edebilmeleri talepleri ve imkanların dikkate alınması suretiyle sabah 07.00 ile 24.00 (tam gün tam yıl uygulaması kapsamında) saatleri arasında belirlenir ve uygulanır.
Kurslarda Bir Ders Saati Süresi :Kurslarda bir ders saati süresi 45 dakikadır. Atölye veya uygulamalı derslerde blok ders yapılabilir.
Halk Eğitimi Merkezlerinde Hangi Tür Kurslar Açılır : Halk eğitimi merkezlerinde okuma yazma, mesleki teknik ve sosyal kültürel amaçlı genel kurslar açılır. Tür sınırlaması yoktur. İhtiyaç duyulan her alanda kurslar düzenlenir.
Kurs Dışı Etkinlikler Hangileridir? : Halk eğitimi merkezlerinde kurs faaliyetlerinin dışında sosyal ve kültürel uygulama denilen yarışma, toplantı, sempozyum, sergi, seminer, konferans, gezi, kutlama vb. etkinlikler de düzenlenir. Ayrıca gönüllü kişilerden oluşturulan eğitsel kollarda sosyal kültürel amaçlı faaliyetler düzenlenir. Sosyal kültürel uygulamalar ile eğitsel kollara katılacaklarda kursiyer olma şartı aranmaz. Bu etkinliklere kurslara kayıtlı kişiler katılabilecekleri gibi kayıtlı olmayan gönüllü kişilerde devam edebilmektedirler.
Halk Eğitimi Merkezlerinde Üretime Yönelik Açılan Kurslar :Halk eğitimi merkezlerinde boş zamanları değerlendirmek, aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla beceri geliştirmeye yönelik kurslar açıldığı gibi, kişilere istihdam kolaylığı sağlayıcı, üretime dönük, gelir getirici kurslarda düzenlenir. Bu kurslar normal şekilde açılacağı gibi halk eğitimi merkezleri bünyesindeki döner sermaye işletmeleri yoluyla da açılır. Kurslara devam edenler bir yandan ilgili kurs dalında bilgi ve beceri sahibi olurken diğer yandan da üretime katılarak gelir elde edebilmektedirler.

meb_iys_dosyalar/61/11/204514/dosyalar/2023_10/25134554_genel-kurslar.docx